Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-03@14:45:40 GMT

رونمایی از یک میلیون کهکشان جدید

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۴۷۰۳۰

رونمایی از یک میلیون کهکشان جدید

به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از زومیت، ستاره‌شناسان در دقیق‌ترین رصد از جنوبی‌ترین بخش آسمان، نقشه‌ای از یک‌میلیون کهکشان ناشناس و جدید را با استفاده از امواج رادیویی تهیه کردند. دانشمندان از تلسکوپ رادیویی ASKAP برای تهیه‌ی نقشه‌ی پیوسته‌ی RACS بهره بردند. با اینکه برای تکمیل نقشه‌برداری‌های قبلی سال‌ها زمان لازم بود، نقشه‌ی RACS در کمتر از دو هفته آماده شد و رکوردی بی‌سابقه از خود به‌جای گذاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

داده‌ها تصاویری با پنج برابر حساسیت و دو برابر دقت درمقایسه‌با تصاویر گذشته ارائه کردند.

*در نجوم مدرن، از انواع طول‌موج‌ها استفاده می‌شود. اغلب اجرام موجود در جهان، ازجمله انسان‌ها پرتوهای رادیویی را در طیفی گسترده به‌نام طیف الکترومغناطیسی منتشر می‌کنند. این طیف نور مرئی و نامرئی مثل پرتوهای ایکس، نور فرابنفش، نور مادون‌قرمز و امواج رادیویی را شامل می‌شود. برای درک جهان، طیف کامل الکترومغناطیسی را به‌شکل طول‌موجی حامل اطلاعات متفاوت باید ببینیم.

امواج رادیویی طولانی‌ترین طول‌موج را در میان تمام امواج نوری دارند. این امواج امکان بررسی پرتشعشع‌ترین مناطق جهان مثل ابرهای سرد گاز و غبار تا سیاهچاله‌های غول‌آسا را می‌دهند.طول موج‌های بلند به‌راحتی از میان گاز و غبار و جو عبور می‌کنند اما برای دریافت آن‌ها نیاز به آنتن‌های بزرگ است. فضاهای باز استرالیا محیطی بی‌نقص برای ساخت تلسکوپ‌های رادیویی عظیم هستند. از نیم‌کره‌ی جنوبی زمین می‌توان تماشایی‌ترین نماها از مرکز راه شیری را رصد کرد. ستاره‌شناسان بومی صدها سال از این مزیت استفاده کردند.

*نجوم رادیویی زمینه‌‌ی پژوهشی نسبتا جدیدی است که قدمت آن به دهه‌ی ۱۹۳۰ بازمی‌گردد. اولین نقشه‌ی رادیویی دقیق سی‌سانتی‌متری از آسمان جنوبی، نقشه‌ی آسمان مولونگو از دانشگاه سیدنی بود. این نقشه که در سال ۲۰۰۶ تکمیل شد، تقریبا پس از یک دهه ۲۵ درصد از کل آسمان را پوشش داد و داده‌های نهایی را تولید کرد.

تیم بخش علوم فضایی و نجوم CSIRO با نقشه‌برداری از ۸۳ درصد آسمان، تنها در دَه روز رکوردهای قبلی را شکستند. در نقشه‌ی RACS، نزدیک به ۹۰۳ تصویر تولید شد که زمان نوردهی لازم برای هرکدام ۱۵ دقیقه بود. سپس، این تصاویر برای پوشش کل یک ناحیه با یکدیگر ترکیب شدند.

تصویر پانارومای به‌دست‌آمده از آسمان رادیویی به‌شکل شگفت‌انگیزی برای تمام افرادی آشنا است که به آسمان شب نگاه می‌کنند؛ اما در این تصویر تمام نقاط روشن کهکشان‌هایی کامل هستند، نه ستاره‌های واحد. ستاره‌شناسان با کار روی این مجموعه موفق شدند تقریبا سه‌میلیون کهکشان را شناسایی کنند؛ درحالی‌که در نقشه‌ی آسمان مولونگلو، ‌۲۶۰ هزار کهکشان را کشف کرده بودند.

*می‌دانیم نقشه‌های روی زمین از اهمیت زیادی برخوردار هستند و اطلاعات مهمی درباره‌ی زمین فراهم می‌کنند که برای مدیریت زمین ضروری هستند. به‌طور مشابه، نقشه‌های آسمان هم زمینه‌ی مهمی برای پژوهش‌های آماری ستاره‌شناسان هستند. آن‌ها می‌توانند اطلاعاتی درباره‌ی رفتار کهکشان‌ها، ازجمله بود یا نبود آن‌ها در خوشه‌های همراه یا انحراف آن‌ها در فضا فراهم کنند.

توانایی تهیه‌ی نقشه‌ای کامل از آسمان آن هم در کمتر از دو هفته، فرصت‌های جدیدی برای پژوهش آسمان شب فراهم کرد. برای مثال، داده‌های کمی درباره‌ی تغییرات رادیویی آسمان در بازه‌های زمانی روزانه یا ماهانه وجود دارد؛ اما حالا به‌لطف کاتالوگ RACS و بررسی سه‌میلیون کهکشان می‌توان تغییرات را ردیابی کرد.

همچنین، تعدادی از پرسش‌های بی‌پاسخ بزرگ در زمینه‌ی نجوم به چگونگی شکل‌گیری کهکشان‌های بیضوی یا مارپیچی یا نامنظم بازمی‌گردد. براساس نظریه‌ای محبوب، کهکشان‌های بزرگ ازطریق ادغام کهکشان‌های کوچک‌تر به‌وجود می‌آیند؛ اما تطبیق جزئیات این فرایند با شبیه‌سازی‌ها دشوار است. درک بیش از ۱۳ میلیارد تاریخچه‌ی کیهانی مستلزم وجود تلسکوپی است که بتواند فواصل وسیع را رصد کند و نقشه‌ای دقیق از آنچه می‌یابد، ارائه دهد.

*نقشه‌ی RACS پیشرفت شگفت‌انگیزی است که به‌لطف جهش‌های عظیم در فناوری فضایی میسر شد. تلسکوپ رادیویی ASKAP که فوریه‌ی سال گذشته کار عملیاتی‌اش را آغاز کرد، با هدف افزایش سرعت طراحی شد. مهندسان CSIRO گیرنده‌های نوآورانه‌ی رادیویی به‌نام تغذیه‌ی آرایه‌ی فازی و پردازنده‌های پرسرعت سیگنال دیجیتالی مخصوص ASKAP را توسعه‌ دادند. این فناوری‌ها میدان دید وسیع و سرعت چشمگیر نقشه‌برداری را برای ASKAP به‌ارمغان آوردند.

انتظار می‌رود ASKAP در سال‌های آینده نقشه‌های دقیق‌تری از باندهای طول‌موجی متفاوت تهیه کند. درحال‌حاضر، کاتالوگ نقشه‌ی RACS دانش ستاره‌شناسان از نجوم رادیویی را بهبود خواهد بخشید و به یکی از منابع اصلی پژوهشگران سراسر جهان تبدیل خواهد شد.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: کهکشان آسمان ستاره شناسی میلیون کهکشان ستاره شناسان کهکشان ها ی رادیویی نقشه ی RACS ی آسمان ی زمین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۴۷۰۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رادیو انعکاس‌دهنده صدای مردم است

جمعی از نمایندگان مجلس عصر روز گذشته (۱۱ اردیبهشت ماه) در استودیو‌های پخش معاونت صدا (۹ دی) حاضر شدند. قائم مقام معاونت صدا و مدیران شبکه‌های رادیویی پاسخگوی سئوالات نمایندگان شدند.

مهدی آذرمکان، قائم مقام معاونت صدا و مدیر شبکه رادیویی ایران با بیان اینکه این معاونت ۱۸ شبکه رادیویی را مدیریت می‌کند، گفت: از این تعداد آوا، ترتیل، تلاوت و ورزش بانوان کانال رادیویی هستند و ۱۴ شبکه به صورت مستقل فعالیت دارند. شبکه‌های رادیویی به سه دسته عمومی، تخصصی و اختصاصی تقسیم می‌شوند.  

وی با تاکید بر این موضوع که معاونت صدا برای افزایش مخاطبان رادیو از همه ظرفیت‌ها بهره می‌برد، ادامه داد: رادیو همگام با پیشرفت روزافزون رسانه‌های جمعی با فراهم ساختن بستر‌های لازم برای نقش‌آفرینی مخاطبان، تعامل و ارتباطی پررنگ و دوسویه با شنوندگان خود در فضای مجازی ایجاد کرده است. همچنین شنوندگانی که برنامه‌ها را گوش ندادند می‌توانند از طریق نرم افزار تلفن همراه ایرانصدا برنامه‌ها را ذخیره و بشنوند. شبکه‌های رادیویی متناسب با ذائقه مخاطبان برنامه‌سازی می‌کنند تا پاسخگوی نیاز‌های شنوندگان باشند.

قائم مقام معاونت صدا عنوان کرد: یکی از وظایف ایرانصدا، تولید کتاب صوتی است که اخیرا ۱۵۰ کتاب صوتی تولید و رونمایی شده است. افرادی که فرصت مطالعه کتاب ندارند، می‌توانند از کتاب‌های صوتی بهره‌مند شوند.

آذرمکان در پاسخ به سوال یکی از نمایندگان که چطور مطالبات مردم پیگیری و در برنامه‌های رادیویی اعمال می‌شود، توضیح داد: مرکز تحقیقات صدا و سیما منبع مهمی برای ارزیابی برنامه هاست. ضمن اینکه سامانه تلفنی ۱۶۲، بازخورد مخاطبان را ثبت می‌کند. نظرات مردمی به مدیران شبکه‌ها و مدیران گروه ارسال می‌شود و مورد استفاده برنامه سازان قرار می‌گیرد.  

وی که مدیریت شبکه رادیویی ایران هم به عهده دارد با اشاره به این شبکه به عنوان قدیمی‌ترین رسانه ملی بیان کرد: رادیو ایران یکی از پرشنونده‌ترین شبکه هاست. این شبکه برنامه‌های متنوعی در حوزه‌هایی همچون سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... تولید و پخش می‌کند که اقبال مردم را به دنبال دارد.

آذرمکان در بخشی از صحبت هایش درباره برنامه "با ایرانیاران" توضیحاتی ارائه کرد که این برنامه تعامل بسیاری با مخاطبان دارد.

مطالبه گری دغدغه‌های مردم

وحید اسدی، مدیر شبکه رادیویی جوان با اشاره به این که شبکه رادیو جوان از سال ۱۳۷۶ تاسیس شده است، گفت: ۲۷ سالگی رادیو جوان را اسفندماه جشن گرفتیم و در طول این سال‌ها شنوندگان همیشه همراه شبکه بودند. رادیو جوان جزو پرشنونده‌ترین شبکه‌های رادیویی است. خط کمربندی شبکه، برنامه صبحگاهی است که شنوندگان بسیاری این برنامه را دنبال می‌کنند. هر برنامه صبحگاهی بیشتر از ۱۸ هزار پیامک دارد که دوستان برنامه ساز فرصت نمی‌کنند همه پیام‌ها را در برنامه بخوانند.

وی ادامه داد: مسئولان در برنامه «بلامانع» پاسخگوی مشکلات مردم هستند. برنامه پزشکی شبکه با عنوان «ساختمان پزشکان» پخش می‌شود که مردم در این برنامه مشکلات پزشکی را طرح کرده و به نوعی ویزیت رایگان خواهند شد. برنامه ورزشی این شبکه با نام «آفساید» روی آنتن می‌رود که جزو برنامه‌های پرشنونده است. برنامه تاریخی شبکه جوان به نام «عبور از تاریخ» به مدت ۱۱ سال با اجرای خسرو معتضد روی آنتن است. برنامه فرهنگی با عنوان «کافه رادیو» از شبکه رادیویی جوان پخش می‌شود و برنامه «پرچمدار» با کارآفرینان و نخبگان از سراسر کشور گفتگو می‌شود. «جوانی مجاز» هم برنامه عصرگاهی رادیو جوان است که شنوندگان بسیاری دارد.

پوشش زنده جلسات علنی مجلس

سید مرتضی کاظمی دینان، مدیر رادیو فرهنگ درباره پوشش زنده جلسات علنی مجلس گفت: ما تنها شبکه‌ای هستیم که تمام جلسات مجلس را به صورت زنده برای شنوندگان پخش می‌کنیم. طبق برنامه‌ریزی، قصد داریم فعالیت رادیو فرهنگ را در این حوزه گسترش دهیم و به غیر از پوشش زنده جلسات در این حوزه برنامه‌سازی داشته باشیم.  

وی در ادامه توضیحاتی پیرامون اهم رویکرد‌های رادیو فرهنگ ارائه و افزود: ما در حوزه عملکرد نهاد‌های فرهنگی، دغدغه‌های فرهنگی اجتماعی مردم را مطالبه می‌کنیم. تشریح جهاد تبیین و انعکاس پیشرفت‌های نظام در عرصه فرهنگ از دیگر فعالیت‌های رادیو فرهنگ است. برنامه‌هایی با مضامین ایثار، شهادت، مقاومت و ... از دیگر مواردی است که به جد در این شبکه دنبال می‌شود. همچنین در حوزه سبک زندگی ایرانی اسلامی ده‌ها برنامه تولید و روانه آنتن می‌شود.

رادیو سلامت؛ مرجع برای مخاطبان

نهضت باهنر مدیر رادیو سلامت با اشاره به اینکه شبکه سلامت، اولین شبکه تخصصی رادیوست که مخاطبان خودش را دارد، تاکید کرد: برنامه‌های رادیو سلامت برای مخاطبان عام و خاص تهیه می‌شود و همه برنامه‌ها پشتوانه تحقیقات گسترده‌ای دارند، زیرا رادیو سلامت برای مخاطبان مرجع است. ضمن اینکه مردم علاقه بسیاری به مباحث سلامت دارند و پیگیر هستند. رادیو سلامت امین مردم است و در قالب برنامه‌های مختلف در حوزه سلامت به مردم مشاوره می‌دهیم.

 مدیر رادیو سلامت ادامه داد: خوشبختانه سلامت جزو رادیو‌های پر مخاطب است. با وجود اینکه نسبت به دیگر شبکه ها، فرستنده‌های کمتری داشته، اما مخاطبان زیادی داریم. مردم همیشه همراه رادیو هستند و صدای سلامت را می‌شنوند.

علی اصغر احمدی، مدیر شبکه رادیویی ورزش با بیان این که ما سه دسته برنامه در رادیو ورزش داریم، گفت: برنامه‌های رادیو ورزش به سه دسته تقسیم می‌شوند؛ اطلاع رسانی، تحلیلی و تفریحی و سرگرمی. ضمن اینکه تنها رسانه‌ای هستیم که به ورزش بانوان به صورت تخصصی می‌پردازیم. جامعه هدف ما، حوزه ورزش بانوان و آقایان هستند. ضمن اینکه اتفاق خوب در رادیو ورزش، افتتاح کانال ورزش بانوان بود.

منصور قصری زاده، مدیر رادیو قرآن بیان کرد: ما در برنامه‌های رادیو قرآن از موسیقی استفاده نمی‌کنیم و تواشحی در فواصل برنامه‌ها روی آنتن می‌رود. برنامه‌های تولید شده پاسخگوی نیاز مخاطبان است و از کارشناسان برجسته قرآنی بهره می‌بریم.

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری رادیو تلویزیون

دیگر خبرها

  • شانس بالای رم برای خرید آزمون؛ رونمایی از ۲ مشتری دیگر ستاره ایرانی
  • راهیابی دو اثر از رادیو کیش به مرحله نهایی سومین جشنواره ملی پژواک
  • تصویر روز ناسا: کهکشانی مارپیچی با طراحی عظیم
  • کشف نخستین سیاره بی‌ستاره!
  • یک برنامه رادیویی مرا به زندگی برگرداند
  • «شمع محفل» در نمایشگاه کتاب رونمایی می‌شود
  • رصد آسمان بر بلندای کوه | بزرگ‌ترین تلسکوپ ایران کجاست؟
  • ماجرای پاکت قهوه‌ای پول چیست؟/ دارودسته باعث پیشرفت آدم‌ها است!
  • واکنش باشگاه پرسپولیس به انتشار برخی اخبار
  • رادیو انعکاس‌دهنده صدای مردم است