Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از دیجیاتو، در عصر حاضر هم فناوری پنهانکاری در قالب دور ماندن از رادارهای تیزبین دشمن مزیتی قابل توجه به شمار می رود تا جایی که اغلب جنگنده ها، بمب افکن ها و حتی پهپادهای جدید بر اساس اصول، فناوری ها و تکنیک های پنهانکاری طراحی می شوند که در ادامه به بررسی آنها پرداخته ایم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


رادار چیست؟
رادار مخفف عبارت انگلیسی Radio detecting and ranging به معنی شناسایی و اندازه گیری فاصله با امواج رادیویی است. رادارها شامل مجموعه ای ابزارهای الکترونیکی، مکانیکی و رادیویی بوده و همانطور که از نام آنها پیداست، در مشاهده، تشخیص موقعیت اجسام و شناسایی برخی ویژگی آن از طریق امواج الکترومغناطیسی کاربرد دارند. خاستگاه این ابزار صنایع نظامی است اما امروزه در دستگاه های کوچک و بزرگ به چشم می خورند.
رادار چگونه کار می کند؟
فناوری‌های به کار رفته در رادارها تفاوت هایی با هم دارد اما همه آنها دارای بخش های فرستنده، گیرنده و یک یا چند آنتن هستند. در این دستگاه ها قطعات نوسان ساز مثل «مگنترون» امواج رادیویی را تولید کرده و با سرعتی بالغ بر هزاران کیلومتر بر ساعت به جهت مختلف منتشر می کند.
آنتن رادار به لطف ابزاری به نام داپلکسر هم بعنوان گیرنده و هم بعنوان فرستنده عمل می کنند در نتیجه امواج ارسالی پس از برخورد با اجسام مختلف به سمت آن بازگشته و برای تعیین موقعیت، ابعاد و مسیر حرکت اشیاء به کار می روند.  
تجهیزات دریافتی رادار بازتاب های غیرمفید از زمین، ساختمان ها و غیره را فیلتر کرده و تنها موارد مهم را به نمایش می گذارند. سایز اشیا روی نمایشگر رادار در قالب RCS یا سطح مقطع راداری (Radar Cross Section) به نمایش در می آید. RCS در واقع نشانگر میزان قابل شناسایی بودن یک شی توسط رادار است و هرچه مقدار آن بیشتر باشد رادار گریزی شی کمتر است.
پنهانکاری چیست؟
فرض کنید در فاصله ۱۲ متری شما یک گنجشک قرار گرفته، طبیعتا به راحتی قادر به مشاهده پرنده و حرکات آن خواهید بود اما شناسایی یک حشره ریز از این فاصله برای چشم انسان بسیار دشوار است.
هواپیماهای معمولی برای رادارها حکم یک گنجشک در فاصله نزدیک را دارد که به خاطر RCS بالا به سادگی قابل شناسایی است. جنگنده پنهانکار یا رادار گریز اما با تکیه بر فناوری های پیچیده سطح مقطع خود برای رادارها، سنسورهای فروسرخ و اپتیکال را آنقدر کاهش می دهد که می توان آنرا به حشره در فاصله ۱۲ متری تشبیه کرد.  
بنابرین پنهانکاری به معنی نامرئی شدن کامل از دید رادارها و حسگرها نیست بلکه آنقدر زمان در اختیار خلبان یا کاپیتان قرار می دهد که عملیات را تمام کرده و به سوی آشیانه بازگردد. این فناوری از طریق جلوگیری از انعکاس امواج به سوی منبع کار می کند. مدل های مدرن جنگنده پنهانکار معمولا از دو روش برای دستیابی به این مهم بهره می برند:
. جذب امواج رادیویی . انحراف امواج رادیویی
علاوه بر این دو مورد پارامتر هایی دیگری مانند موتورهای با حداقل صدا، سیستم های کاهش دمای موتور و بخار خروجی و همچنین نگهداری سلاح‌ها در بدنه هواپیما سطح پنهانکاری را به شدت افزایش می دهد. برای مثال می توان به اف-۲۲ اشاره کرد که اختفای آن مدیون سوپر کامپیوتر «کری»، اگزوزهای دندانه دار موتور، دم اریب و شکل خاص بال هایش است.
پیاده سازی این سیستم ها در کنار هم بسیار پیچیده و هزینه‌بر است، به همین خاطر تولید جنگنده پنهانکار با RCS پایین نشانه ای از پیشرفت فناوری های نظامی کشورها محسوب می شود.
جذب امواج رادیویی
برای نخستین بار آلمانی ها طی جنگ جهانی دوم انعکاس باند رادار برخی قطعات زیردریایی را با استفاده از موادی خاص کاهش دادند. در این روش با پیاده سازی پوششی از ماده جاذب رادار (RAM) روی بدنه شی امواج الکترومغناطیسی رسیده به آن جذب شده و با شدتی بسیار کمتر به سوی رادار منبع باز می گردند، در نتیجه شناسایی به سختی صورت می گیرد.
متداول ترین راهکار برای جذب امواج رادیویی روش هیبرید مواد مغناطیسی و دی الکتریکی برای اتلاف میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی امواج، از طریق پوشش‌های با ضخامت کم است. در این روش امواج رادیویی پس از برخورد به بدنه از طریق دیفیوژن جذب می شوند. دلیل این جذب تبدیل انرژی رادار به گرما و پراکنده سازی آن از طریق بدنه است.  
مواد جاذب معمولا از پوشش نازک کامپوزیت های دی الکتریک روی یک زیر لایه رسانای الکتریکی ساخته می شوند. هرچند حدود چهار دهه از ابداع این روش می گذرد اما کشورهای بزرگ تمایلی به افشای مواد تشکیل دهنده RAM نداشته و آن را به ندرت به اشتراک می گذارند. از مواد رایج می توان به کاربید سیلیسیوم، مواد مگنتیت، پلیمرهای رسانا و نانو ذرات مغناطیسی اکسید آهن و الیاف کربنی اشاره کرد که یک محقق تبریزی به نام « کریم اصولی» با استفاده از آن از تولید امواج جاذب راداری خبر داده بود. همچنین برخی نیز استفاده از نانوکامپوزيت پلی آنيلين، نانواکسيد آهن و نانواکسيد تيتانيوم برای تولید RAM را ممکن می دانند.
برای به حداکثر رساندن میزان جذب امواج رادیویی، لایه رویی در برخی موارد دارای ساختارهای هرمی میکروسکوپی است. این مساله باعث می شود به مرور انرژی موج کاسته شده و با توان کمتری به سوی منبع برگردد. با توجه به ضخامت اندک این مواد استحکام آنها به ویژه در شرایط ویژه مثل سرعت های بالا و شرایط آب و هوایی نامتعادل اهمیت ویژه ای دارد.
انحراف امواج رادیویی
تا کنون از خود پرسیده‌اید چرا در طراحی جت های جنگنده بر خلاف هواپیماهای معمولی از گوشه های تیز و زاویه های تند استفاده می شود؟ دلیل استفاده از این ساختار تلاش برای انحراف امواج رادیویی به جهات مختلف به جای بازتاب آنها به سوی منبع است.
طراحان برای رسیدن به این هدف از سطوح تخت با زاویه های تند یا منحنی های فضایی بهره می برند که امواج رادیویی را در مسیر خود به جریان انداخته و از بازگشت آن به سمت منبع جلوگیری می کنند. از نمونه های این ساختار می توان به «اف-۱۱۷ نایت‌هاوک» و حتی کشتی های جنگی پنهانکار اشاره کرد. در بمب افکن B-2 اسپیریت و اف-۲۲ رپتور در کنار سطوح زاویه دار از منحنی های فضایی هم استفاده شده است.  
در نتیجه این طراحی سطح های با زاویه قائمه در حال جایگزینی با سطوح کم شیب و منحنی است. برای مثال ظاهرا طراحی بمب افکن جدید B-21 به گونه ای است که اساسا لوله های اگزوز آن دیده نمی شود.
همانطور که گفتیم نامرئی شدن جنگ افزارها و به ویژه های پرنده های جنگی ناممکن است اما پیاده سازی پوشش RAM در کنار تکنیک های انحراف و موارد دیگر می تواند رادار گریزی را تا سطح زیادی افزایش دهد.
فناوری های ضد پنهانکاری
از سال ۱۹۹۱ و زمانی که یانکی ها با جنگنده پنهانکار اف-۱۱۷ بغداد را با آن ساختارهای دفاعی مستحکم، به آسانی آماج حملات خود قرار دادند، توجه کشورهای دیگر به توسعه رادارهای ضد پنهانکاری جلب شد. مدتی بعد و با شکار یک اف-۱۱۷ در صربستان افسانه جنگنده های نامرئی برای همیشه نقش بر آب شد.
هرچند توسعه رادارهای ضد پنهانکار در گذشته سرعت چندانی نداشت اما پیشرفت فناوری در سال های اخیر دست متخصصان را در این زمینه بازگذاشته است. از برجسته ترین دستاوردها در این زمینه می توان به آرایه اسکن الکتریکی فعال (AESA)، رادارهای چند بانده، همدوس غیرفعال و رادار های فرا افق (OTH) اشاره کرد.  
روسیه و چین به عنوان مهمترین رقبای ایالات متحده آرایه های چشمگیری از رادارهای باند بلند VHF را توسعه داده اند که در برخی شرایط قادر به شناسایی پیشرفته ترین جنگنده ها است. چین حتی مدعی تولید رادارهای کوانتومی شده که به جای ارسال امواج الکترومغناطیس، دو موج مرکب از فوتون‌ها را منتشر کرده و تا کیلومترها به آسانی هر جنبنده ای را در آسمان شناسایی می کند.
به باور بسیاری اف-۳۵ پیشرفته ترین جنگنده چندمنظوره حال حاضر دنیا است اما حتی خلبان های این پرنده فوق مدرن هم اذعان می کنند که تنها جت نامرئی دنیا متعلق به «واندر وومن» است. اگر اف-۳۵ کاملا از چشم رادارها پنهان نمی ماند پس تکلیف بقیه مدل ها معلوم است، با این حال شناسایی جنگنده پنهانکار یک چیز است و توانایی رهگیری و شکار آن یک چیز دیگر.

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: جنگنده رادار نظامی جنگنده پنهانکار جنگنده ها فناوری ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۷۵۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسرار مخفی گورهای تاریخی افشا شدند

به گزارش گروه فرهنگی ایسکانیوز، گورهای انسان‌ها از تلخ‌ترین و البته مهم‌ترین بقایای به‌جامانده از دنیای باستان‌ اند و مردم به روش‌های مختلفی در آن دفن می‌شدند، از خاکسپاری در داخل اهرام عظیم گرفته تا انداختن جسد در باتلاق، روش دفن و خاکسپاری مردم در دوره‌ها و نقاط مختلف جهان گوناگون بوده است.

بیشتر بخوانید: زاکانی: ماجرای پارک قیطریه هیاهو بر سر هیچ است

در برخی موارد، مردم می‌ترسیدند مرده‌ها زنده شوند و آسیب بزنند، در نتیجه گاهی اجساد را قطع عضو می‌کردند و یا آنها را می‌بستند.

در ادامه، منتخبی از این گورها را که «لایو ساینس» شناسانده و بخش نخست آن چندی پیش منتشر شد، معرفی می‌شود:

«پسوسنس یکم»

«پسوسنس یکم» فرعونی بود که در طول سلسله بیست‌ویکم مصر، یعنی در حدود ۳۱۰۰ سال پیش حکومت می‌کرد. در سال ۱۹۴۰ میلادی بود که مقبره او در شهر باستانی «تانیس» ‌کشف شد. او را با نقابی از جنس طلا به خاک سپرده بودند. درونی‌ترین تابوت در تابوت‌دان او از نقره ساخته شده بود، از این‌رو برخی از نویسندگان امروزی، «سوسنس یکم» ‌را «فرعون نقره‌ای» نامیده‌اند. اشیاء مخصوص خاکسپاری نفیسی از جمله گردنبند و دستبند ساخته‌شده از فلزات گرانبها و جواهرات نیز در این مقبره کشف شد. با وجود تمام این آثار چمشگیر، کشف این مقبره در مقایسه با کشف مقبره «توت عنخ آمون» مورد توجه مردم قرار نگرفت که البته بخشی از آن به دلیل کشف مقبره «پسوسنس یکم» در دوران جنگ جهانی دوم بود.

«مقبره آمفیپولیس»

مقبره آمفیپولیس که قدمت آن به قرن چهارم پیش از میلاد بازمی‌گردد، ‌ در «مقدونیه» ‌واقع در یونان ساخته شده است و در طراحی آن جزئیات زیادی به کار رفته است. ابوالهول‌هایی در این مقبره قرار دارند که از دروازه‌ها حفاظت می‌کنند، همچنین مجسمه‌های زن و موزائیک‌های تصویرگر داستان‌های اساطیر یونانی نیز در آن قرار دارد. با اینکه بقایای دست‌کم پنج انسان در این مقبره کشف شده است، هویت این افراد یا اینکه مقبره برای چه کسی ساخته شده است، مشخص نیست. قدمت این مقبره به دوران «اسکندر مقدونی» ‌باز می‌گردد و این احتمال وجود دارد که برای یکی از اعضاء خانواده و یا یکی از دوستان او ساخته شده باشد.

«اوتسی مرد یخی»

بقایای یخ‌زده و سالم مردی که «اوتسی» نام گرفته است، به بیش از ۵۳۰۰ سال قبل تعلق دارد و توسط محققان در مرز ایتالیا و اتریش در سال ۱۹۹۱ میلادی پیدا شد. تحقیقات نشان داد که این مرد ۱.۶ متر قد داشته و در زمان مرگ حدودا ۴۵ ساله بوده است. او پس از اصابت یک تیر جان خود را از دست داده است. همچنین اثری از یک زخم عمیق در دست راست او وجود دارد که احتمالا حین جلوگیری از اصابت تیر ایجاد شده است.

«مقبره‌های سلطنتی اور» ‌

مقبره‌های سلطنتی «اور» که به حوالی ۴۵۰۰ سال قبل تعلق دارند، از حدود ۱۶ مقبره تشکیل شده‌اند که به افراد سطلنتی یا اشراف‌زادگان جامعه تعلق داشتند. این افراد به همراه اشیاء‌ نفیسی از جمله سربند، ‌گردنبند و گوشواره دفن شده بودند. از جمله اشیاء قابل‌توجهی که در این مکان کشف شده است به یک چنگ می‌توان اشاره کرد که به شکل سر یک گاو نر طراحی شده بود. در نزدیکی این مقبره‌های سلطنتی همچنین افرادی به همراه اشیاء خاکسپاری به مراتب ساده‌تر دفن شده بودند.

«قبرهای چاتال‌هویوک»

قدمت محطوطه «چاتال‌هویوک» در ترکیه به بیش از ۹هزار سال بازمی‌گردد و این محوطه یکی از قدیمی‌ترین سکونتگاه‌های کره زمین شناخته می‌شود. در این سکونتگاه هیچ خیابانی وجود ندارد و ساختمان‌ها به اندازه‌ای به یکدیگر نزدیک بودند که مردم با استفاده از نردبان‌های روی سقف، وارد آن‌ها می‌شدند. باستان‌شناسان همچنین به این نتیجه رسیدند که مردم در زیر ساختمان‌ها دفن می‌شدند و در برخی از موارد تا ۳۰ نفر در زیر یک ساختمان دفن می‌شد. در سال ۲۰۱۱ میلادی نتایج یک تحقیق نشان داد افرادی که زیر ساختمان‌ها دفن می‌شدند، اغلب از لحاظ بیولوژیکی با یکدیگر رابطه نداشتند که نشان می‌دهد خویشاوندی عامل مهمی در انتخاب محل دفن نبوده است.

«تابوت‌دان‌ پایان دنیا» ‌

در سال ۲۰۱۸ گروهی از باستان‌شناسان یک تابوت‌دان سیاه و گرانیتی در ابعاد ۲.۷ در ۱.۵ در ۱.۸ متر را در اسکندریه واقع در یونان کشف کردند. کشف این تابوت بسیار مورد توجه قرار گرفت و برخی در فضای مجازی این موضوع را مطرح کردند که باز کردن تابوت می‌تواند نفرینی را رها کند که ممکن به پایان رسیدن دنیا منجر شود. زمانی که باستان‌شناسان در این تابوت باز کردند، دریافتند که آب فاضلاب به درون آن راه یافته است. کاوشگران همچنین بقایای سه انسان به همراه حکاکی‌هایی روی ورقه‌های طلا پیدا کردند. قدمت تابوت‌دان به حوالی بعد از فتح این مکان توسط «اسکندر مقدونی» ‌ در سال ۳۳۲ پیش از میلاد بازمی‌گردد، اما مشخص نیست که این تابوت‌دان برای چه کسی ساخته شده است.

«مقبره سن پیتر»

مقبره «سن پیتر» در زیر محراب کلیسای سنت پیتر در واتیکان واقع شده است، یعنی نزدیک به منطقه‌ای که اعتقاد بر این است که او در قرن اول پس از میلاد به صلیب کشیده شده است. چندین قبر با بقایای انسان در داخل مقبره قرار دارد، همچنین مجموعه‌ای از استخوان‌ها در این مکان وجود دارد که برخی معتقدند به «سن پیتر» تعلق دارد.

«مقبره سئوس سوم» ‌

«سئوس سوم» ‌(Seuthes III)، پادشاه «ادروسی»، ‌ قلمرویی واقع در «تراکیه» (سرزمینی در جنوب شرق اروپا) بود که در طول قرن چهارم پیش از میلاد حکومت می‌کرد. این پادشاه زمانی که در گذشت، در مکانی که اکنون مرکز بلغارستان محسوب می‌شود، دفن شد. در مقبره او اشیاء خاکسپاری مختلفی از جمله یک تاج طلا، جام طلا، سلاح، سپر و یک کلاه‌خود برنز و یک سردیس برنزی که احتمالا تصویرگر خود شاه است، وجود داشت. مقبره او زیر تپه‌ای به ارتفاع ۲۰ متر و قطر ۹۰ متر قرار دارد.

«مقبره هادریان» ‌

مقبره هادریان که در رم واقع شده است، مقبره‌ای است که برای «هادریان»، ‌امپراتور روم ساخته شده است و در آن خاکستر این امپراتور، همسر و تعدادی از جانشینانش نگهداری می‌شود. این ساختمانِ استوانه‌ای ۵۰ متر ارتفاع دارد و بعدها به قلعه‌ای تبدیل شد که در مقطعی توسط پاپ مورد استفاده قرار گرفت. این مکان اکنون یک موزه را در خود جای داده است.

«تئودوریک بزرگ»

مقبره تئودوریک برای «تئودوریک بزرگ» (حکومت در حدود ۴۷۱ تا ۵۲۶ پس از میلاد) ساخته شد که پادشاه «استروگوت‌ها» بود. این مقبره یک سازه مدور واقع در «راونا» در ایتالیا است. این سازه دو طبقه ۱۵ متر ارتفاع و ۱۱ متر قطر دارد و از دست‌کم ۲۳۰ تن سنگ ساخته شده و سقف آن به صورت گنبدی طراحی شده است. پس از اینکه امپراتوری بیزانس در سال ۵۴۰ «استروگوت‌ها» را شکست داد، آنها بقایای تئودوریک را برداشتند و مقبره را به کلیسا تبدیل کردند.

«هرم جوزر» ‌

«جوزر»، یکی از فرعون‌های مصر بود که حدود ۴۷۰۰سال قبل حکومت کرد. او یک هرم پلکانی را در «سقاره» ساخت. این هرم نخستین هرمی بود که در مصر ساخته شد و ارتفاع آن به ۶۰ متر می‌رسید و در مجموع از ۶ طبقه پلکانی تشکیل شده بود. تونل‌هایی که زیر این هرم ساخته شده است یک هزارتو به طول ۵.۵ کیلومتر را تشکیل می‌دهد و داخل آن‌ها یک اتاقک خاکسپاری قرار دارد که «جوزر» در آن دفن شده است. با اینکه اثری از مومیایی او وجود ندارد، اما ۳۲ تکه از تابوت‌دان گرانیتی فرعون در این اتاقک پیدا شد.

«مقبره سلطنتی مایا» ‌

در ژانویه سال ۲۰۲۴ باستان‌شناسانی از دانشگاه تولین از کشف مقبره ۱۷۰۰ساله یک پادشاه «مایا» در محوطه‌ای واقع در «چوچکیتام» (Chochkitam) در «گواتمالا» خبر دادند. در این مقبره یک نقاب یشم، صدف نرمتنان و طراحی‌ها و کنده‌کاری‌هایی روی استخوان ران انسان پیدا شد. یکی از این کنده‌کاری‌ها فردی شبیه به یک پادشاه را به تصویر می‌کشد که یک نقاب یشم شبیه به آنچه را که در مقبره پیدا شده است، دست دارد. نوشته‌های کشف‌شده نیز به پدر و پدربزرگ پادشاه اشاره دارند و آنها را به حکمرانان شهرهای «تیکال» و «تئوتیئواکان» مرتبط می‌کنند.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

کد خبر: 1229188 برچسب‌ها گردشگری

دیگر خبرها

  • بارش‌های بهاری میهمان استان قزوین 
  • بهره‌برداری از پروژه فروسیلیس منگنز ازنا در چند ماه آینده
  • اسرار مخفی گورهای تاریخی افشا شدند
  • نقش سامانه مودیان در شناسایی خودکار معاملات مشکوک و کاهش فرار مالیاتی مشاغل خاص
  • اینترنت کوانتومی و توسعه فناوری دسترسی رادیویی باز؛ پروژه‌های پرچمدار ستاد اتصال‌پذیری
  • اینترنت کوانتومی و فناوری دسترسی رادیویی باز در کشور توسعه می‌یابد
  • اینترنت کوانتومی و فناوری دسترسی رادیویی باز در کشور توسعه خواهد یافت
  • «بمب‌های شهری» را برای کاهش ریسک زلزله شناسایی کنیم
  • اینترنت کوانتومی و دسترسی رادیویی در دستور کار معاونت علمی
  • چرا به سمت قبله نماز می‌خوانیم؟ + دلائل علمی